• Tilbagefald til misbrug af alkohol, hash, piller eller stoffer

  Udgivet den 20. september 2010 blog_sydgaarden Ingen kommentarer

  Hvordan undgår man at falde tilbage i sit misbrug, hvad enten det drejer sig om misbrug af alkohol, piller, hash eller andre euforiserende stoffer? På Sydgården har vi samme opfattelse af tilbagefaldsproblematikken som den internationalt anerkendte terapeut Terence T. Gorski, der har skrevet ”Hvordan man forbliver ædru – en vejledning i forebyggelse af tilbagefald.”Gorski forholder sig til afhængighed af alle stemningsændrende stoffer, blandt andet alkohol, benzodiazepiner, amfetamin, kokain, morfin, hash, nikotin.

  At lære at leve et meningsfyldt og godt liv uden brug af alkohol og stoffer er det primære mål for Sydgårdens behandlingstilbud.

  Misforståelser om tilbagefald til misbrug

  Gorski beskriver en række udbredte misforståelser om tilbagefald. Fx at helbredelse består i, at man afholder sig fra alkohol og stoffer, og at tilbagefald dermed er brug af alkohol og stoffer. Det primære mål under helbredelsen er med andre ord at afholde sig fra alkohol og stoffer. Det er en misforståelse.

  Ligeledes er det en misforståelse, at enhver tilbagefald til brug af alkohol og stoffer er en bevidst og villet beslutning eller et bevidst og frivilligt valg. Misforståelsen består i, at afholdenhed fra alkohol og stoffer ikke er nogen garanti for, at du har kontrol over dig selv og automatisk vil opnå helbredelse.

  Gorski – og Sydgården – mener heller ikke, at så længe en misbruger bare ikke tænker på at drikke eller bruge stoffer, så har han/hun det godt.Ej heller at hvis en misbruger får tilbagefald, er det fordi han/hun ikke er motiveret, eller ikke har været langt nok nede til virkelig at ønske at være ædru.

  Sydgårdens strategi mod tilbagefald til misbrug

  Tilbagefald er langt mere kompliceret end som så. Selve helbredelsesprocessen omfatter håndtering af senabstinenser og afhjælpning af de biologiske, sociale og psykiske ødelæggelser, der er en følge af misbruget.

  Afholdenhed er nødvendig for helbredelsen, men ikke det eneste mål. At lære at leve et meningsfyldt og godt liv uden tilbagefald til brug af alkohol og stoffer er det primære mål for helbredelsen. Det mener vi på Sydgården, og ud fra den overbevisning arbejder vi.

  Undgå at falde tilbage i misbrug

  Når Gorski taler om tilbagefaldets udvikling, arbejder han med indre dysfunktioner, fx forringelse af tankevirksomhed, afstumpning af følelser, hukommelsesproblemer, højt stress- niveau, søvnproblemer, koordinationsproblemer. På det ydre, dysfunktionelle plan operer Gorski bl.a. med, at benægtelsen vender tilbage, at personen er tilbøjelig til at krybe udenom og gå i forsvar. Desuden opbygning af kriser, stagnation, forvirring og overreaktion.

  Som sidste faser i forbindelse med et tilbagefald taler Gorski om depression, tab af adfærdsmæssig kontrol, erkendelse af kontroltabet og indskrænkning af valgmuligheder. Disse symptomer kan føre direkte mod tilbagefald.

  Forebyggelse af tilbagefald ved misbrug

  Gorski opererer med en række trin til forebyggelse af tilbagefald, hvoraf de vigtigste er:

 • Stabilisering
 • Selvvurdering
 • Oplysning om tilbagefald

  Identifikation af advarselstegn

  Håndtering af advarselstegn

  Øvelse i selvransagelse

  Kritisk gennemgang af helbredelsesprogram

  Involvering af andre vigtige personer

  Opfølgning

  Vil du vide mere om at undgå tilbagefald i misbrug?

  Se Sydgårdens hjemmeside og udgivelser fra forlaget Sydgården på

  www.sydgaarden.dk

  Der er lukket for kommentarer.